Благотворителна среща с автограф с Георги Лунгов

05.09.2022
17:30
Фоайе – II етаж

Георги Лунгов – внук, правист по професия и любител краевед, гостува в библиотеката с представяне на книгата „Драгоево – земя свещена, земя кърмилница” и на филма „Драгоево – легенда за родолюбието”. Втората му за тази година среща с шуменци е отново с благотворителен характер – събраните средства ще бъдат дарени за лечението на Ралица Николаева, страдаща от рядкото генетично заболяване Синдром на Лий.

Автор на книгата „Драгоево – земя свещена, земя кърмилница” е дядото на Георги Лунгов – също Георги Лунгов, който през годините е дописник във вестниците „Преславска Трибуна” и „Шуменска заря”, както и театрален постановчик в Народно читалище „Васил Друмев – 1881” в с. Драгоево. След смъртта му Георги Лунгов – внук подема инициативата да издаде архива със записките и спомените на своя дядо и така се раждат книгите „Камбаната на Света Петка” и „Последната рожба на дядо Драгой”, представени в библиотеката по-рано през годината, и последното издание – „Драгоево – земя свещена, земя кърмилница”, включващо есеистични текстове със спомените на автора за Драгоево, Мадара, Суха река, Хан Крум и други села в Шуменския край.

Филмът „Драгоево – легенда за родолюбието”, създаден през настоящата година от Георги Лунгов и Владимир Йорданов, разказва историята на църквата в селото и за участието на драгоевчани във войните след Освобождението на България. Героите във филма са свидетели на историческите събития или преки потомци на участници в тях.