„За унгарската независимост – 1848-1849”

До 28 март в Изложбена зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” може да бъде разгледана фотодокументалната изложба „За унгарската независимост – 1848-1849”, организирана от Унгарския културен институт по повод Националния празник на Унгария (15 март) и 171-годишнината от избухването на Унгарската революция от 1848-1849 г.

Официални гости на събитието при откриването на изложбата бяха Н. Пр. г-жа Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, г-н Чаба Балаж, консул в Унгарското посолство, г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт, кметът на Шумен г-н Любомир Христов. А причината изложбата да бъде представена именно в Шумен в навечерието на 15 март е споменът, който градът ни съхранява за унгарската емиграция начело с Лайош Кошут, установила се тук след погрома на Унгарската революция от 1848-1849 г.

В шестнадесет табла изложбата проследява историята на унгарската борба за независимост от 1848-1849 г. – от исканията на унгарското съсловно народно събрание от февруари 1848 г. за конституционно преустройство на Хабсбургската империя и избухването на революцията в Пеща на 15 март 1848; през формирането на първото унгарско правителство на Батяни и на хонведската или самостоятелната унгарска армия, на доброволческите чети и чуждестранните легиони, служещи на страната на унгарската борба за свобода, до превземането на Будимската крепост през май 1849 г. като кулминация на унгарската революция и последвалата капитулация на унгарците, които извоюват своята независимост, но не намират съюзник за опазването й, а същевременно, за да победи Унгария, Хабсбургската династия получава помощта на Руската империя. Изложбата представя и други аспекти на унгарската борба за свобода от 1848-1849 г. като раждането на най-либералните за епохата закони за освобождаване на крепостниците; организирането и действието на полевите военни болници по време на революцията; учредяването на първите унгарски отличия за военни и граждански заслуги – Унгарският военен орден за заслуги в три степени и Общ (Военен и Граждански) орден за заслуги; репресиите, последвали погрома на революцията, и дейността на унгарската емиграция на територията на Османската империя, Италия, Франция, Англия и Америка.

11 March 2019