Креативната сексуалност

Разговор на тема „Креативната сексуалност” срещна шуменци в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” с известния сексолог и психотерапевт д-р Румен Бостанджиев. След повече от 35-годишен професионален опит в сферата на семейните и интимните взаимоотношения лекторът представи гледната точка към човешката сексуалност не през призмата на клиничната проблематика, а през сферата на творческата креативност и способността ни да създаваме пълноценни отношения, да се справяме с предизвикателствата по начин, който ни прави по-гъвкави и по-успешни. Как да подходим към личния си живот с очите на творец, какво е любовта, защо ни е нужна пълноценна интимна връзка, как междуличностните взаимоотношения влияят на нашето здраве – тези и други въпроси в сферата на човешкото общуване зададоха тон на диалога с многобройната аудитория, сред която имаше и студенти, бъдещи медицински специалисти.

Доц. д-р Румен Бостанджиев е един от малкото експерти у нас в областта на човешката сексуалност и интимните отношения. Професионалният му опит е в областта на консултирането и терапията при проблеми в сексуалната изява и интимните отношения, както и в сферата на сексуалното образование, подготовката за семеен живот и родителство.

Д-р Бостанджиев е член на европейските федерации по сексология и по сексуална медицина; на българските асоциации по психотерапия, по сексуална медицина, по фамилна терапия, за тренинг и развитие и за семейно планиране и сексуално здраве, както и на Дружеството на психолозите в България. В момента осъществява терапевтичната и консултативна си практика в основания от него Сексологичен институт „Интеракт“ в София. Преподавател е в Програмата по психология на Бургаския свободен университет; преподава и сексологично консултиране в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, както и в Медицинския факултет на Тракийския университет и в Медицинския колеж в Стара Загора. Изнася лекции и в Нов български университет и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Консултант е на Fine Line в областта на сексологията и психотерапията. Автор е на пет монографии, десетки научни и стотици научно-популярни статии.

Срещата с д-р Бостанджиев е първата в програмата на Шуменската библиотека поредица от лектории, беседи и дискусии по различни актуални и полезни здравни теми.

28 February 2019