Инициативата „Книги за всички” с дарение за библиотеката

В началото на тази година стартира благотворителната инициатива „Книги за всички”. Нейният организатор, младият писател Делиян Маринов, си поставя благородната цел да дари колкото се може повече книги от съвременни български автори на регионални и общински библиотеки в страната. Една от идеите на кампанията е, че книгите са нещо повече от търговски продукт и е необходимо младите творци да имат по-голям достъп до читателската аудитория, както и да съхранят своите творби, за да не се изгубят в съвременния литературен поток. Библиотеките, като своеобразни хранилища на книжовността, имат основна роля в тази мисия.

Според Делиян Маринов съвременната култура не трябва да се концентрира само в столицата и големите градове на страната, а да достига и до читателите в малките населени места. Сам авторът дарява екземпляри от фентъзи романа си „Убиец на герои“ на шест регионални и двадесет и четири общински библиотеки, вдъхновен от житейската история на възрожденския търговец и виден дарител Ненчо Палавеев. С лични средства и подкрепата на родни издателства организаторът на кампанията е събрал повече от 400 книги, които ще попълнят фондовете на българските библиотеки от 11 региона на страната.

Дарение от инициативата „Книги за всички” получи и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. То ще бъде разпределено във фондовете на шуменската библиотека, както и в други библиотеки от шуменски регион.

27 February 2019