Червенокосата / Орхан Памук

Орхан Памук се превръща в един от малцината автори, написали най-хубавите си книги, след като са спечелили “Нобелова награда”.

В най-новия роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук дълбоки страсти и непонятни пориви пренасят духа на античната трагедия в съвременен Истанбул. В началото на житейския си път Джем среща загадъчна червенокоса жена и тази среща се оказва съдбоносна за него. След единствената любовна нощ, прекарана с нея, той не може да заличи тайнственото присъствие на червенокосата през целия си живот. През тази единствена нощ съдбата му се променя завинаги.

От чирак на майстор, копаещ кладенци, Джем се издига до върховете на обществото, опознава не само света на бизнеса, но и света на идеите. Страшно събитие, преживяно на младини, оставя у него неизличимо чувство за вина и го кара да стигне в търсенията си до античността до случаите на отцеубийство и убийството на сина в “Едип цар” и “Шах-наме”, за да си обясни сложната плетеница от самота, ненавист, вина и любов, която движи живота му.

Орхан Памук е турски писател, придобил международна популярност през 90-те години на XX век. Носител е на “Нобеловата награда за литература” за 2006 г. за цялостно творчество. През 2003 г. печели международната награда IMPAC за романа си “Името ми е Червен”. Лауреат на Наградата за мир за 2005 г., присъждана от организацията на германските книготърговци.

Носител на френската награда “Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г. за “Сняг“. През 2005 г. става почетен член на “Американската академия за литература и изкуство”, а престижното списание “Тайм” го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

22 February 2019