Вечер на виното „Енотека в Библиотека”

В навечерието на традиционния български празник Трифон Зарезан Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” посвети вечер на виното. Водещи фирми от Шумен и региона, утвърдени в производството на вино, представиха селекция от своята продукция. Посетителите имаха възможността да опитат и да си закупят вино за предстоящия празник от специално подредените за събитието щандове на местните винарски изби.

Съпътстваща проява на вечерта бе подредената в изложбена зала на библиотеката гостуваща изложба „Енотека и Библиотека”. Експозицията е създадена с общите усилия на специалисти от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и Регионалната библиотека “Пейо Яворов” – Бургас. Върху 13 пана с фотоси е представена темата за виното и важните етапи от лозарството и винопроизводството, отразени по страниците на ръкописи, книги и периодични издания от фондовете на двете библиотеки. Сред интересните акценти са кадрите с изящни изображения на Потир с Христовата кръв от страниците на един от най-богато украсените ръкописи от фонда на НБКМ – „Служебник” (гръцки) от 1736 г., молитви за гроздобер и против вкисване на виното в „Зайковски светогорски требник” от втората половина на XIV век, народни рецепти с вино, изписани на ръка и подвързани към екземпляр от „Болградска граматика” на Неофит Рилски от 1836 г., първото българско периодично издание на селскостопанска тематика, „Ступан”, проследяващо целия цикъл на винопроизводството, първото печатно ръководство за правене на вино на български език от Григор Начович и др.

Цялата изложбена колекция проследява многопосочното присъствие на виното в обществения живот и бита на българина през вековете.

15 February 2019