„Енотека в Библиотека”

Вечер на виното – 12 февруари от 17:30 ч.

В навечерието на народния празник Трифон Зарезан Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ви кани на вечер, посветена на виното.

Под наслов „Енотека в Библиотека” в събитието ще участват едни от водещите винопроизводители в Шумен и региона – винарските изби „Шумен”, „Йоргов” и „Царев брод”. Те ще представят селекция от произвежданите от тях вина и традициите във винопроизводството, които следват, а гостите на вечерта, освен че ще имат възможността да дегустират качествени вина, ще могат и да си закупят вино за предстоящия празник Трифон Зарезан от специално разкритите за събитието щандове на трите винарни.

В рамките на вечерта ще бъде представена и изложбата „Енотека и Библиотека” – гостуваща изложба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – Бургас. Тя представя темата за виното и важните етапи от лозарството и винопроизводството така, както те са отразени в литературата и периодичния печат през вековете – в ръкописите, в българската старопечатна литературата, по страниците на ранния периодичен печат в България и в други издания. Сред акцентите в изложбата са изящните изображения по темата от страниците на „Служебник” от 1736 г.; молитвите за гроздобер и против вкисване на виното в „Зайковски светогорски требник” от вт. пол. на XIV в.; народните рецепти с вино, изписани на ръка и подвързани към екземпляр от „Болградска граматика” на Неофит Рилски от 1836 г., и др.

31 January 2019