Добромир Байчев и Иван Стоилов за репресиите в началото на 50-те и свободата в средата на 90-те

В нетрадиционен формат – автор за автор, книга срещу книга, Добромир Байчев и Иван Стоилов представиха в библиотеката дебютните си романи „Глиненият цар” и „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус”.

Ситуирана в концлагера Белене лична история от началото на 50-те години на миналия век, която, без да има за цел да разкаже колко ужасно е било това място, всъщност въздействащо и достоверно предава репресиите на комунистическия режим и свидетелства за събития от недалечното минало, за които обаче днес малко се говори и за които последните поколения нямат и представа – така Иван Стоилов представи романа „Глиненият цар”, с който Добромир Байчев спечели голямата награда в юбилейното десето издание на литературния конкурс „Развитие” 2018 г. Самият автор обяснява интереса си към епохата на тоталитаризма както с необходимостта да има памет за нея, така и с необходимостта обществото ни да преосмисли сантименталното си отношение към това време. А иначе основното послание на белетристичния текст, пак по думите на неговия автор, е човечността, която е над всяка идеология и всеки режим.

История за щурото пътуване на група млади хора за концерт на „Аеросмит” и „Екстрийм” в Будапеща през 1994 г., която всъщност разказва за рок културата на 90-те години у нас, за свободата на духа и за ентусиазма и съзряването на цяло едно поколение във времето на истерия и еуфория, каквото е преломното време на преход от социализъм към демокрация – това пък е основата на романа „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус”, с който Иван Стоилов спечели специалната награда на литературния конкурс „Развитие” 2018 г.

Добромир Байчев е завършил кинорежисура в Нов български университет. Сценарист е на редица телевизионни предавания и сериали, както и на игралния филм „Киприянови молитви”.

Иван Стоилов е юрист по образование – завършил е право в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работил е като журналист и следовател. Понастоящем правораздава като съдия. Освен на романа „Екстрийм – една рокаджийска история”, е автор и на множество разкази и публикации в сайта „Бомберанг”.

28 January 2019