Снежното дете / Никола Вание

Да напуснеш уюта и сигурността на дома, за да изпиташ завладяващата красота на необятния канадски пейзаж – от Принц Джордж в Британска Колумбия до Аляска, през дивия свят на старите трапери в Скалистите планини. Да се наслаждаваш на огнените цветове на есента от колиба, която си построил със собствените си ръце насред хълмовете на планината Касиар, на хиляди километри от цивилизацията. Да наблюдаваш птици, мечки, лосове и вълци; да ловуваш, за да оцелееш. И накрая,когато езерата и реките замръзнат, да се носиш по ледената шир с кучешки впряг в продължение на месеци.

Това приключение в духа на романите на Джек Лондон е отколешна мечта за Никола Ваниеи съпругата му Диан. През 1994 г. съпрузите решават да превърнат бляновете си вреалност и се отправят към девствените земи на Великия север. Рисковано начинание, изискващо упоритост, лишения и кураж, което е усложнено още повече от една важна подробност – Никола и Диан вземат със себе си своята дъщеричка на година и половина, за да ѝ подарят едно изключително начало на житейския ѝ път.

Трудностите,които очакват семейството по време на пътешествието из Северния полярен кръг,са неизброими – преминаване на бурни, леденостудени реки и стръмни склонове на3000 метра надморска височина, лагеруване при -40°C в най-лютата зима и срещи с диви зверове. Удивителната история на Снежното дете обаче ще докаже, че природата не е враждебна среда за тези, които говорят езика ѝ.‌

„Не губете и секунда в съмнение, тази книга е отлична на всички нива.“
critiqueslibres.com

„Безкрайно увлекателно, брилянтно уловено семейно приключение.“
Variety

12 December 2018