ИДИЛ. Кои са те, как се сражават, в какво вярват / Малкълм Нанс

Книгата е едно от последните авторитетни проучвания по въпроса.
Издателство „Милениум“ я тиражира у нас само три месеца след като е излязла в САЩ. „ИДИЛ“ внася пределна яснота кой кое е в структурата на групировката; разкрива принципите на управление на подчинените територии; посочва поименно ръководители, атентатори, жертви.

Малкълм Нанс систематизира стратегията и оръжията, използвани от ИДИЛ при атаките и покушенията; осветлява секретните процедури, прилагани в цял свят; анализира погрешните схващания относно групировката; акцентира върху слабите места в организацията й и изяснява как може да бъдат победена.
„Приблизително 8 милиона души живеят в самопровъзгласилата се „Ислямска държава“, ДАЕШ или ИДИЛ. Зад различните имена и абревиатури се крие една и съща групировка, която със средствата на радикалния ислям и със силата на оръжията се стреми да промени света. Джихад или „свещената война“, която те са обявили, има своя предистория и особености. За да даде достоен отпор в тази война, светът трябва да разбере същността й, да проследи миналото на групировката чак до най-дълбоките й корени, детайлно да се вгледа в ислямската история.

Членовете на организацията всъщност само носят маската на религията, докато извършват ужасяващо противоречащи на исляма актове като изгаряне на врага жив, обезглавяване пред камера и правене на селфи по време на битка.
Малкълм Нанс (роден 1961 г.) е световно признат американски експерт по антитероризъм, военно дело и контра идеологически стратегии. Участвал е в разузнавателни мисии на Балканите, в Близкия изток и в Африка. Автор е на няколко документални разследвания за терористични организации като „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

„Инвазията в Ирак – пише Нанс – не бе просто изтощителен провал и неуспех, що се отнася до смачкването на бунтовниците и тероризма. Тя на практика създаде целия този легион от терор и тирания, известен ни като „Ислямска държава“.
„Ислямска държава в Ирак и Леванта“ – ИДИЛ, или халифатът на „Ислямска държава“ – се превърна в най-голямата заплаха за глобалната сигурност от времената на „Ал-Кайда“ насам. Групировката не просто застрашава Америка и Запада, а представлява и екзистенциален риск за исляма: целта й е да привлече или зароби 1,6 милиарда мюсюлмани. – алармира авторът. – ИДИЛ трябва да бъдат спрени на всяка цена, а първата стъпка към постигането на тази цел е да определим кои са те и как се сражават. /…/

Прекарах последните трийсет и четири години като ветеран от разузнаването на бойните части и посветих повечето то тях на изучаване на глобалния джихад, „Ал-Кайда“ и сега ИДИЛ. Надявам се, погледът ми отвътре да разбули начина, по който ИДИЛ се организират, воюват и разпространяват идеологията си. Имам амбицията да покажа как тактиката им за водене на улични сражения води до бързите им победи, както и да разкрия стратегиите, които ще демонстрират колко горчиво могат да губят.“

„Мюсюлманският свят трябва да поведе единна борба срещу ИДИЛ. – призовава Нанс. – Целият експеримент на ИДИЛ може да се изпари за миг, ако мюсюлманският свят започне да приема, че това извращение е достатъчна обида за исляма.“

Той апелира да наречем открито Ислямска държава секта – като решителното начало на глобалната борба с тях:„Френският философ Волтер веднъж отбелязва: „Онези, които могат да те накарат да вярваш в абсурдни неща, могат да те накарат да извършиш зверства.“ ИДИЛ е въплъщение на тези думи. (…)
Смъртоносният хаос на сектата ИДИЛ трябва да бъде преформулиран, предефиниран и разкрит като апокалиптична, ужасяваща, смъртоносна секта, каквато представлява.

Нанс определя ИДИЛ като „чудовище с майка „Ал-Кайда, родено от инвазията в Ирак, чието ДНК съдържа най-лошите черти на полицейската държава на Саддам Хюсейн. От момента на инвазията през 2003 г. до днес то се преобрази от малка банда йордански терористи в напълно развита, ръководена от екстремисти държава, ламтяща да господства над целия свят със сектантската си апокалиптична визия.“

„Тероризмът й е спектакъл“, заявява авторът и разглежда „култа към хладнокръвното убийство“ – отделите за видеопродукция; манипулациите с телата за постигане на мистичен ефект; жанрът на обезглавяванията, които се превръщат в „холивудски продукции“ с кристално качество; въвежда термина „медиен джихадист“.

С големи подробности той разкрива всички средства, методи, оръжия за борба на ИДИЛ. Обяснява как и къде става вербуването на нови членове. Какви видове самоделни взривни устройства използват. Систематизира всичко в таблици с точни наименования, предоставя богат илюстративен материал – 170 снимки, карти, схеми,лични профили на терористите във фейсбуки туитър и техни канали в you tube. Дава обяснение как се финансира апокалипсиса, който те се стремят да доведат на земята – изчислява приходите им от петрол и от данъци, говори за тяхната валута и обменна система.

Нанс описва потресаващите методи за екзекуция – удавяне, заравяне, застрелване, премазване с камъни, прегазване, хвърляне от високо, разпъване на кръст… Не спестява и най-бруталните факти от действителността на Ислямска държава – жестоки мъчения, гаври, сексуални посегателства. Говори за поробването, изнасилването – обявени за „благословени от бога права на бойците на земята“.
Авторът дава дефиниция за сексджихад – „вълните от млади доброволки, които пристигат в джихадистките зони и предлагат телата си и утробите си на терористите, като заявават, че това е техният дял в свещената война. Да, сектата предлага удоволствие, плът и потомство в замяна на масовото убийство.“
Спецът е особено критичен към правителствената политика на САЩ, но вярва във военната сила на страната си и в уменията на експертите в разузнаването. Чертае глобална стратегия за обединяване на световните сили, за да се спре ужасната заплаха.

29 November 2018