Индия през обектива на Тихомир Тричков

Магично пътешествие в един така далечен, различен и същевременно близък с естественото си очарование свят – това предлага фотоизложбата на Тихомир Тричков „Истории от Индия” – петата поред, с която фотографът представя в родния Шумен своите пътешествия и срещи по света. В четиридесет цветни фотографии изложбата уловя уханието и екзотичната пъстрота на Индия – шафраново жълто, портокалово оранжево, неискрящо бяло, омекотено розово, плътно зелено и разбира се, всички нюанси от небесното до непрозирното мастилено синьо. Извън това, което грабва с първия поглед, фотосите всъщност разказват приказка за Индия – за онова не непременно лесно, но успокоено, омиротворено, помъдряло ежедневие, познаващо свободата да си естествен и благодарността да си част от живота.

Фотоизложбата „Истории от Индия” може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до края на месец октомври.

Тихомир Тричков е роден в Шумен, но от години живее и работи в САЩ. Завършва курс по фотография в Калифорнийския университет, член е на Националното географско дружество на САЩ и вече има своите признания в областта на голямата си страст – фотографията. Снимка, направена в училище в Момбаса, Кения, му осигурява място на финала в ежегодния фотоконкурс на списание „Смитсониън”. Негова фотография от Перу е избрана за един от фаворитите на туристическия National Geographic.

Предходните фотоизложби, с които авторът гостува в родния си град, бяха посветени на Кения, Перу, Непал, Еквадор, Исландия и Рила и Куба.

17 October 2018