На Западния фронт нищо ново. Обратният път / Ерих Мария Ремарк

В това луксозно издание са включени два класически романа на Ерих Мария Ремарк – “На Западния фронт нищо ново” и “Обратният път”.

Посветени на ужасите на Първата световна война, те отразяват човеколюбието на писателя и не спестяват на читателя нищо от тежкия живот в окопите. Това са книги за едно изгубено поколение, чийто живот е унищожен от войната. Всичко човешко им е отнето, а това, което все пак успяват да си върнат, е жестоко изкривено и обезобразено.

След ужаса на окопите в “На западния фронт нищо ново” следват безуспешните опити на войниците да се завърнат към цивилния живот в “Обратния път”, в една пречупена от войната страна.
Антивоенният характер на книгите на Ремарк става причина и те да са сред изгорените от нацистите произведения на изкуството почти веднага след идването на Хитлер на власт. Германският автор е обвинен в “безжизнен, механичен пацифизъм”. Той обаче не се определя като проповедник или морализатор: “Не желая нито да убеждавам, нито да увещавам или да възпитавам своите читатели. Описвам онова, което ме вълнува”.

15 October 2018