Атанас Скатов за сбъдването на мечтите

Как да изградим визия за бъдещето и живота си.

Как да постигаме целите и мечтите си и колко важни за това са вярата, постоянството, смелостта, себеотдайността, силната воля, адаптивността и много други качества и умения.

Как да преодоляваме трудностите в живота си.

Как да осигуряваме дълготрайността на постигнатите успехи.

За всичко това, разбира се, в контекста на личния опит и осъществените мечти за изкачването на най-​високите върхове на планетата говори алпинистът Атанас Скатов при срещата си с шуменци в библиотеката.

Заедно с това Скатов представи и последните си книги от поредицата „Над 8000 метра” – „Гашербрум. Красивата планина” и „Анапурна, Дхаулагири, Макалу”.

Атанас Скатов е феномен в българския и световния алпинизъм. През 2017 г. изкачва високия 6194 м връх Денали – първенец на Северна Америка за солово изкачване в алпийски стил, с което завършва проекта си „Седемте континентални първенеца” и става първият и единствен към момента българин, изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата. Той е първият и единствен българин, изкачил връх Еверест по северния и по южния маршрут; първият българин, изкачил най-бързо два върха над 8000 м – Еверест и Лхотце за 5 дни и 11 часа през 2017 г.; първият българин, изкачил най-бързо връх над 8000 м – връх Макалу за 94 часа, което и е световен рекорд; първият българин, атакувал три осемхилядника в рамките на двадесет и три дена – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.; първият българин, атакувал два осемхилядника в алпийски стил в рамките на една седмица – Дхаулагири и Макалу през 2016 г.; първият българин, участвал в четири експедиции на върхове над 8000 м в рамките на 90 дена – Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум II през 2016 г.; първият българин, изкачил седемте континентални първенеца и шест върха над 8000 м в рамките на четири години и шест месеца; първият българин, участвал в 16 експедиции за пет години и половина, като осем от тях са на върхове над 8000 м; първият веган в света, изкачил връх над 8000 м солово и без употреба на изкуствен кислород – връх Чо Ою през 2018. Всички тези постижения са на фона на фактите, че Атанас Скатов е веган; прохожда и напредва в алпинизма абсолютно сам – не е изкарал дори курс по планинарство; до 2010-та не е стъпвал в планина, нито пък е спортувал.

02 October 2018