„Паро Никодимов – с ЦСКА в сърцето”

Биографичната книга „Паро Никодимов – с ЦСКА в сърцето” представиха в библиотеката Аспарух Никодимов – Паро и Цветан Дерменджиев – съавтор на изданието заедно със Станил Йотов.

Автобиографията на големия спортист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов е изповед не само за футбола, но и за реалностите в него. Тя описва пътя на футболиста от софийското село Богьовци до най-големите световни стадиони като „Маракана” и „Ацтека”, „Анфийлд” и „Ноу Камп”, разказва и за славните години на ЦСКА и дръзкия футбол, нужен не само за да се изправиш срещу европейските шампиони „Аякс”, „Нотингам Форест” и „Ливърпул”, но и за да ги победиш. Като пряк участник във футбола у нас в течение на цели десетилетия Никодимов представя възхода и спадовете на футболна България в най-славните и спорни дни на нейното минало, както и възторга и страданието на бушуващите страсти по трибуните, защото за хората футболът е преди всичко страст и любов.

Един от най-добрите дефанзивни халфове за времето си Аспарух Никодимов завършва Висшия институт за физическа култура „Георги Димитров” (днес Национална спортна академия „Васил Левски”), а кариерата си на футболист стартира през 1960 г. в отбора на „Септември”. През 1964 г. преминава в ЦСКА, за чиито отбор в периода 1964–1975 г. изиграва 296 срещи и отбелязва 58 гола в „А” група. Приключва кариерата си в отбора на Сливен, където играе от 1975 до 1978 г. С отбора на ЦСКА Аспарух Никодимов шест пъти печели Първенството на България по футбол и пет пъти – Купата на Съветската армия. Същата купа печели и през 1960-та с отбора на „Септември”. В европейските клубни турнири Никодимов изиграва за ЦСКА тридесет и четири мача, като през 1967-ма червените достигат до полуфинала на Купата на европейските шампиони. В същите турнири Никодимов отбелязва за ЦСКА четири гола – два за Купата на европейските шампиони и два за Купата на носителите на купи. В активната си състезателна кариера Никодимов е национален състезател с двадесет и пет мача и осем гола за „А” националния отбор, с един мач с един гол за „Б” националния отбор, с девет мача и четири гола за младежкия и със седемнадесет мача и девет гола за юношеския национален отбор. Играе на Световното първенство по футбол в Мексико през 1970-ма и на Световното първенство в Германия през 1974-та. Сребърен медалист е от Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Същата година Аспарух Никодимов е удостоен със званието „Заслужил майстор на спорта”.

След прекратяването на състезателната си кариера Аспарух Никодимов е старши-треньор на ЦСКА в периодите 1979–1983 г., 1990–1993 г. и второто полугодие на 2001-ва, като под негово ръководство тимът на червените осъществява най-забележителната в историята си серия от успешни мачове в европейските клубни турнири. В различни периоди Никодимов ръководи и отбори от юношеските формации и аматьорската лига, работи като старши-треньор на „Металург”, „Велбъжд” и „Омония” (Никозия, Кипър).

21 September 2018