Гостува ни Поезиомат

Поезиомат или Джубокс за слушане на поезия е монтиран пред централния вход на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Инициативата за гостуването му в гр. Шумен е на Чешкия културен център в София. На официалното откриване присъства директорът на центъра – г-жа Дагмар Остранска, както и представители на Дирекция „Образование, наука и култура” към Община Шумен.
Нетрадиционната инсталация изглежда като перископ на подводница или като вентилационна тръба и работи на принципа на звуковите устройства от типа на мегафон и грамофон. Снабдена е с бутон за управление, позволяващ на всеки лесно да избере стихотворението, което иска да чуе.
Репертоарът на Поезиомата включва 20 стихотворения на европейски автори, изпълнени в оригинал и в превод на български език, а идеята е популяризиране на поетичното творчество по нетрадиционен начин в условията на градското пространство.
Първият Поезиомат, конструиран от Итка Томсова и Витек Йежек по идея на Ондржей Кобза, се появява през 2010 г. в Прага. Осъществен е от сдружението Piána na ulici. В България Джубоксът за поезия се реализира за първи път в София като част от Нощ на литературата 2017. През 2018 г. гостува в различни градове на страната.
Организатори на проекта са посолства и културни институти на европейски страни, Представителството на Европейската комисия в България и Фондация „Детски книги“.
Поезиоматът може да бъде посетен до края на месеца, а ползването му е безплатно.

08 June 2018