Пета Нощ в библиотеката

Над 1000 шуменци посетиха проявите, организирани от РБ „Стилиян Чилингиров” в рамките на инициативата Нощ в библиотеката, като 679 от тях подновиха годишния си читателски абонамент при специално определените преференциални условия.

В Нощта на 31 май библиотеката изненада своите посетители със събития, обединени от акцента смях, хумор и забава –  концерт на Градски духов оркестър „Михаил Биков” с изпълнение на популярна забавна музика под диригентството на маестро Христо Атанасов; фензона, представяща хумора и сатирата в литературата; четения на живо на хумористични текстове; изложба „Смях и поуки от старите шуменски вестници”, забавляваща с атрактивни обяви и реклами в шуменската преса от началото на XX в.; прожекции на игралните филми „Специалист по всичко” и „Адио, Рио”.

В организираната за пета поредна година Нощ в библиотеката шуменци и гостите на града имаха възможност да разгледат още фотоизложбата „Светлините на града” на младия фотограф Мустафа Мустафов, както и две фотодокументални изложби – „Книги, посоки, публики”, представяща архивните колекции на Националната библиотека „Ръкописи и старопечатни книги”, „Български исторически архив” и „Ориенталски сбирки”, и „140 години от освобождението на Шумен”, представяща участието на шуменци в националноосвободителните борби чрез фотоколажи от снимки, документи, картини и книги.

На гостите на инициативата бяха предложени още и фензоните „Животът е вкусен” с литература с кулинарни специалитети от целия свят; „За известните” с биографична литература за имена в различните области на изкуствата и спорта; „Опознай себе си” с литература в областта на приложната психология; „За любовта и още нещо…” и „Престъпен ум” съответно с любовни и криминални романи.

Част от програмата на Нощта бяха още приложно ателие за арттерапия, представяне на документални филми за българските обекти в списъка на ЮНЕСКО, благотворителни базари, както и традиционните атрактивни обиколки на библиотечните книгохранилища.

На по-малките си читатели библиотеката предложи парти с музика, танци и фокуси с участието на аниматора Асен Ненчев, забавления с Face Art, оцветяване на любими приказни герои и кино с пуканки.

В Нощта библиотеката награди най-активните си читатели в следните категории:

В Отдел за възрастни:

Иванета Методиева в категория „Най-млад активен читател”;

Параскев Параскевов и Тодор Въчев в категория „Най-дълголетен активен читател”;

Станислава Христова в категория „Най-активен четящ дарител”;

Николай Тодоров и Милю Петров в категория „Читател на пълно работно време”;

Георги Йорданов в категория „Ентусиазиран меломан”;

Галина Герова-Атанасова в категория „Дългогодишен читател полиглот”.

В Детски отдел:

Стефан Калинов и Владислав Крайчев в категория „Най-любознателен читател в Детски отдел”;

Зорница Колева, Лъчезар Колев, Мирослав Бончев и Борислав Бончев в категория „Най-активен читател в Детски отдел”;

Данаил Цветанов в категория „Най-малък активен читател в Детски отдел”;

СУ „Сава Доброплодни” и II ОУ „Д-р Петър Берон” в категория „Успешно сътрудничество”;

Петя Петрова – учител в НУ „Княз Борис І”, и Димитринка Рачева – учител в СУ „Йоан Екзарх Български”, в категория „Партньор на Детски отдел за насърчаване на четенето”.

01 June 2018