Литературна среща със Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов

С представяне на последните си книги в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” гостуваха двама от най-известните български автори – Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов. Захари Карабашлиев представи романа си „Хавра”, отличен с  голямата награда Български роман на годината на Фонд „13 века България”, а Пламен Дойнов – поетичната си книга „Балът на тираните”, номинирана за международната награда „Европейски поет на годината”. Срещата с двамата автори бе съпътстваща проява на организирания от Шуменския университет Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, в състава на чието жури участваха и двамата творци.

Захари Карабашлиев е възпитаник на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, завършва също така „Художествена фотография” в Щатския университет на Охайо и филмови продуцентски класове в Лос Анджелис. Автор е на романа „18% сиво”, на сборника с разкази „Кратка история на самолета”, на пиесите „Аутопсия”, „Неделя вечер” и „Откат”. Повечето от текстовете му са отличени с награди. Последният му роман „Хавра” е отличен с Националната награда за български роман на годината „13 века България” за романи, издадени през 2017 г.

Освен с литература, Захари Карабашлиев се занимава професионално и с фотография. Към настоящия момент е главен редактор на издателство „Сиела”.

Пламен Дойнов, известен български поет, драматург и литературен историк, е завършил история и културология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Освен „Балът на тираните”, негови също така са поетичните книги „Вик на мълнии”, „Post festum”, „Любовникът и Маестрото”, „Висящите градини на България”, „Мистификации”, „Истински истории”, „Кафепоеми”. Автор е и на пиесите „Една добра жена в една лоша зима”, „Жана и Александър или Дон Жуан в старческия дом”, „Къщата на Иван” и „Гласовете на другите”. Съставител е и на над 15 сборника и антологии с научна и художествена литература, а сред отличията за неговото творчество са Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков” (2015), Националната литературна награда „Иван динеков” (2016) и множество др.

Пламен Дойнов е редактор в „Литературен вестник”; преподавател е също така в Нов български университет, като преподавателските му интереси са в областта на историята и теорията на литературата, академичното и творческото писане, историята и съвременните практики в книгоиздаването и печатните медии, историята и теорията на журналистиката.

25 May 2018