50 места от българската история отвъд България / Теодор Борисов, Светослав Марков

Знаехте ли, че един от най-големите барелефи на Ботев се намира извън пределите на България, в столицата на Молдова Кишинев? Или пък, че в самия център на Рим се извисява статуя на Иван Вазов? Прочитайки книгата ще узнаете и за мястото, където е отсядал Димитър Димов – на метри от световноизвестния музей “Прадо” в Мадрид. Страниците ще ви пренесат и край живописното езеро Комо в къщата, където последен пристан намира Пенчо Славейков. След това може да се “разходите” по древноримски проход, който се отваря веднъж годишно, за да събере отново два народа, живели векове един до друг. Ще “посетите” и изящен дворец в Словакия, превърнал се в последното убежище на един прокуден български цар.

Но не си мислете, че ще бъдете отведени единствено в Европа! Ще стигнете и до далечна Нигерия, на 7000 километра от Родината, където ще откриете точно копие на Двореца ба културата и спорта във Варна, проектирано от български архитекти. Междувременно пък може да се отбиете и до “Градината на българския народ” в Израел. Отправете се на едно незабравимо пътешествие из българската история отвъд България!

Книгата се издава от сдружение “Българска история” с подкрепата на фондация “Българска памет, чиято дейност включва родолюбивото възпитание на учащите, борбата с демографската криза, образователни инициативи за интеграция и социализация на общности от историческата диаспора, изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България, популяризация на културно-историческото ни наследство.

21 May 2018