Клавирен концерт на Мила Михова и Николай Желязков 3 май, 17.30 ч.

Концертната програма включва творби на Бетовен, Шуман, Скарлати, Рахманинов и Дебюси, а представянето на младите пианисти е организирано от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” в рамките на проект „И библиотеката – сцена за млади”. Идеята на проекта е да популяризира таланта и творчеството на интересни и силни дебютиращи творци в подкрепа на тяхната разпознаваемост в общественото пространство и на професионалната им реализация, а заедно с това да утвърди ефективни практики за маркетинг на културата и образованието като аспекти на библиотечната дейност.

Мила Михова е възпитаник на Национално музикално училище „Любомир Пипков”, а в момента е студентка в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа по пиано на проф. Борислава Танева, а по програма Еразъм – и в Музикална консерватория „Ференц Лист” във Ваймар, Германия, в класа по пиано на проф. Балаж Соколай. Посещавала е майсторските класове на проф. Балаж Соколай, проф. Акилез Делавин, проф. Марина Плясова, Стефка Перифанова, Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Людмил Ангелов, Глория Кампанер, проф. Елена Ашкенази, проф. Александър Хинчев, проф. М. Моллова, проф. Л. Кербел, проф. В. Чучков.

Младата пианистка е лауреат на редица международни и национални  конкурси за соло пиано, камерна музика и ученици акомпанятори, сред които Академичен конкурс на НМА „Панчо Владигеров” (2017) – специална награда за най-добро изпълнение на Морис Равел; VI международен конкурс за млади изпълнители „Димитър Ненов” (2016) – специална награда за най-добро изпълнение на Димитър Ненов; XLIII конкурс „Концертино” – Прага (2015) – трета награда; Х Международен конкурс „Франц Шуберт” (2015) – втора награда; Х международен конкурс „Албер Русел” (2014) – първа награда и специална награда „Албер Русел”; VIII международен конкурс за пианисти (2014), Крайова, Румъния – първо място; Х международен конкурс за немска и австрийска музика „M.A.G.I.C” (2013) – втора награда за солово изпълнение и специална награда на името на Франц Шуберт, и много други.

През 2014 г. Мила Михова е избрана да участва в престижния фестивал и майсторски клас за камерна музика „Musica Mundi”, Белгия, през 2016 г. участва в „Пиано академия” на о. Порос, а през 2017 г. – в Лятна академия „Master4Strings” в Пистоя, Италия. Сред изявите й са още участие в Международния фестивал за съвременна музика „Pianisimo” (2013, 2017) както и в концерти, организирани от Културен дом „Витгенщайн” – Виена, от Къща музей „Панчо Владигеров”, от музей „Земята и хората”, БНР, НМУ „Любомир Пипков” и много др.

Николай Желязков е възпитаник на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе. В момента е студент в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Борислава Танева. Завършил е многобройни майсторски класове при изявени педагози от страната и чужбина, сред които Тамара Падубная, Атанас Куртев, Паул-Бадура Шкода, Татяна Левитина, Божидар Ноев, Боян Воденичаров, Людмил Ангелов и Евгени Божанов. През 2011 г. е солист на Русенската филхармония с концерт №1 от Бетовен и през 2013 г. – с Григ концерт. Лауреат е на десетки конкурси в страната и чужбина като солов изпълнител и камерен музикант в различни състави – с клавирно дуо, с цигулка, с флейта и с вокал. Сред отличията на Николай Желязков са първа награда в категория „Камерна музика” (с Димитър Димитров) и специална награда за най-добро изпълнение на творба от Франц Шуберт в Международен конкурс „Франц Шуберт” (2015); втора награда в клавирен конкурс „Шуман – Брамс” (2014); специална награда за най-добро изпълнение на творба от Карл Филч в Международен конкурс „Карл Филч” (2013) и много други.

26 April 2018