Фотоизложба на Мустафа Мустафов

 

„Мустафа е доказателство, че всеки човек носи в себе си светлина, а дълг на околните е да му помогнат да покаже тази светлина и да премине с нея през света” – така доц. Юрий Проданов обобщи представянето на Мустафа Мустафов при откриването на фотоизложбата му „Светлините на града”. Изложбата представя Шумен през погледа на младия фотограф и е организирана от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” в рамките на проекта „И библиотеката – сцена за млади”. Идеята на проекта е да популяризира таланта и творчеството на интересни и силни дебютиращи творци в подкрепа на тяхната разпознаваемост в общественото пространство и на професионалната им реализация, а заедно с това да утвърди ефективни практики за маркетинг на културата и образованието като аспекти на библиотечната дейност.

В момента Мустафа Мустафов завършва бакалавърска степен в специалност „Журналистика” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, планира магистратура по специалността „Фотография и реклама”, а мечтата му е да превърне фотографията от хоби и любителски интерес в професионално занимание. Любовта си към фотографията свързва със страстта си да пътува и да документира времето в мимолетния му отрязък, а освен това открива във фотографското изкуство и начин да се справя с трудните моменти. Като истински фотограф снимките си приема като свои деца и запазва всичките, дори несполучливите. Разноликите деца на младия фотограф днес са над 100 000. А иначе, като всеки прохождащ в изкуството, Мустафа все още търси себе си – вижда се като военен фоторепортер, но го привлича и уличната фотография, провокират го лицата на хората.

„Светлините на града” е третата изложба на Мустафа Мустафов. През 2015 г. съвместно с доц. Юрий Проданов и състудентката си Валерия Юриевна представя изложбата „Back stage” със снимки от театрално представление в шуменска детска градина, а през 2017-та организира първата си самостоятелна фотоизложба „Лицата на Истанбул”, представена също в библиотеката.

 

17 April 2018