Аз съм на 83 и 1/4 или малки експерименти с живота / Хендрик Хрун

Остроумна, смешна, трагична, стопляща сърцето!

Обявен за културен феномен, преведен на 35 езика, “Аз съм на 83 и 1/4 или малки експерименти с живота” е бестселър, който надхвърли всички рекорди в Холандия, а и по света. Кой е Хендрик Хрун? Никой няма представа кой всъщност е авторът, нито в кой старчески дом пребивава.
Хендрик Хрун е на 83 години – може да е стар, но със сигурност още не е мъртъв и е твърдо решен да не се предава. Живее в старчески дом в Амстердам и е един от “младите” там. Ежедневните му разходки стават все по-кратки, защото краката го болят, а посещенията при личния лекар – все по-чести. Обективно погледнато Хендрик Хрун е стар. Но се възприема като “старче в добра форма” и в продължение на една година си води таен дневник. Ден по ден читателят бива въвлечен в живота на остроумния, но и циничен Хендрик.
В на пръв поглед небрежния, но откровен дневник, той с лекота разказва за живота си през 2013 година, за “големите и малките неща”, за възходите и паденията. Ден по ден книгата ни завладява, държи ни в напрежение, очакване и вълнение от развиващите се събития. Възрастта на главните герои допринася за напрежението: ще доживеят ли края на книгата, или…? В последния ден на годината на читателя ще бъде трудно да каже сбогом на този очарователен герой…

“Аз съм на 83 и 1/4 и може да съм стар, но със сигурност още не съм умрял. Живея в старчески дом в Амстердам и минавам за младеж там. Напоследък ме болят краката и разходките ми стават все по-кратки, а срещите ми с лекаря – по-чести. Опитвам се да си водя и дневник за всички небивалици, които се случват в дома, за всички номера, които си погаждаме и така си правим живота по-интересен.
Дали се е получило, ще прецените вие. Ако въобще отворите тази книга – така де, на кого му се чете за старци. Никой не вярва, че ще остарее. Героите са ми батковци и се съмнявам, че ще доживеят до края на книгата, но кой знае… Държат се за този живот като куче за кокал. 2013 година е. Когато прелиствате тази книга, може и да ме няма. Но ако пък съм оцелял и дневникът стане бестселър, ще напиша и продължение! Ха-ха – майтап, бе хора!”
Хендрик Хрун

03 April 2018