Доц. Юрий Дачев: Сдобряването с незнанието е страшно!

Любовта на Юрий Дачев към театъра и киното се заражда още в ученическите му години в Шумен. Виновни са организаторката в Шуменския театър Надя Георгиева, която го вкарвала на всяко представление, и жените на пропуска в шуменски киносалон, които редовно го пускали в стаята на кинооператора, за да гледа безплатно кино. От тогава до днес мирисът на прегрята прожекционна лента и на измити с хлор мозайки в киното, наред с мириса на пепел от изгорели дърва и въглища върху снега, остава сетивната му асоциация за родния град. Един от големите му късмети в живота са неговите шуменски учители – именно те, а не Флоренция, Лондон и Виена, където по-късно ще специализира, възпитават у него усета към литературата и театъра и така важните толерантност, широта, любопитство към света. Като се върне назад във времето, а и към днешна дата определя себе си като щастлив човек, защото винаги се е занимавал с това, което иска, и по начина, по който иска, и винаги е имал подкрепата на хората край себе си. Определя се и като човек с късмет. По стечение на обстоятелствата записва театрознание вместо кинорежисура, пак така пише и първия си драматургичен текст, но много от тези и други „случайности“ предопределят ползотворния му творчески път и днес усеща себе си като човек с наместен живот. Нещата, които обаче истински тревожат Юрий Дачев в днешната българска реалност, са незнанието и неграмотността, а още по-страшна за него е липсата на срам и страх от това. Така че рецептата му за култура е да не допускаме да сме спокойни в незнанието си. Лично за себе си съжалява, че не му достига времето, за да чете толкова, колкото иска, а четенето за него е по-голямо удоволствие от писането. Всичко това бе част от споделеното от Юрий Дачев при гостуването му в Шумен по покана на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ и в рамките на традиционно организираните от институцията срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.

Доц. Юрий Дачев е драматург, сценарист, режисьор, критик и журналист; преподавател в катедра „Театрознание” на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”; репертоарен директор и драматургичен консултант в Малък градски театър „Зад канала”; водещ на предаването „Рецепти за култура” по БНТ 2, за което през 2017 г. е отличен с Националната награда „Христо Г. Данов” в категория „Представяне на българска книга”.

Роден е в Шумен през 1963 г. Завършва „Театрознание” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Като стипендиант на Академия „Силвио д’Амико” специализира „История на театъра и театрална критика” при проф. Чезаре Молинари в Университета във Флоренция, Италия; участва в драматургичната школа на Royal Court Theatre в Лондон; стипендиант е на KulturKontakt, Австрия; консултант е на Биеналето на драматургията в Бон. Част от богатата творческа биография на доц. Юрий Дачев са множеството авторски драматургични текстове, получили над 60 сценични реализации, отличени с множество награди, сред които награди за драматургия на Съюза на артистите в България, награда „Чудомир” и др., и преведени и публикувани на английски, немски, френски, руски, унгарски, полски, фински и македонски език. Доц. Дачев е автор или съавтор на близо 15 реализирани киносценария за игрални и документални филми, много от които са отличени с престижни награди на кинофестивалите в Пловдив, Варна и Висбаден, Германия. Автор е и на повече от 2000 публикации в областта на театъра.

Срещата с доц. Юрий Дачев бе организирана с финансовата подкрепа на „Алкомет“ АД.

 

 

 

 

26 March 2018