Маестро Свилен Симеонов на сцената на Шуменската библиотека

За пътя от кларинета до диригентската палка и от Духовия оркестър на Шуменското военно училище до световните сцени, на които е днес; за вдъхновението, удоволствието и удовлетворението, които носи музиката; за репертоара на „Симфониета „София” – по тези и други интересни за аудиторията теми говори най-проспериращият в момента български диригент зад граница – маестро Свилен Симеонов, при срещата си с шуменци в библиотеката. Гости на вечерта бяха и талантливите деца на маестро Симеонов. Ралица Петкова – солист в оркестър „Симфониета „София” – цигулка, изпълни „Песен” из „Българска сюита” на Панчо Владигеров, а 13-годишният Борис Симеонов представи изложба живопис и графика.

Маестро Свилен Симеонов завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Учи дирижиране в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и специализира дирижиране във Виена при проф. Салватор Конде. Диригентската му кариера преминава през Оперно-филхармоничното дружество в Бургас, където е музикален мениджър и диригент. От 2003-та е постоянен диригент на оркестър „Симфониета „София” и втори диригент на Виенската оперетна сцена (Operettenbühne Heinz Helberg). Гастролира в редица страни на Европа, Азия и Америка и в момента е един от най-проспериращите български диригенти зад граница. Едновременно с диригентската си работа маестро Свилен Симеонов преподава и води курсове и майсторски класове в София, Сеул – Република Корея, Ханой – Виетнам, Солун и Птолемейда – Гърция, Янгстаун – САЩ.

Маестро Симеонов е носител на наградите: награда на БНР „Музикант на годината” (1999) с оркестър „Симфониета „София” за активна концертна дейност;  „Кристална лира” (2001) с оркестър Колегиум Музикум „Банкя”  за високи художествени постижения в областта на музикалното изкуство;  „Златна лира” (2007) с оркестър „Симфониета „София” за високи художествени успехи и по повод 35-годишния юбилей на оркестъра, както и „Златна лира” (2012) на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за високи художествени постижения.

Срещата с маестро Свилен Симеонов бе поредното събитие в инициативата на СНЦ „Мисия Култура” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.

 

27 November 2017