Планините отблизо: Наръчник на планинския водач и добрия планинар

Любомир Попйорданов, Момчил Дамянов, Д-р Красен Демирев, Кирил Георгиев, Стоимен Билярски, Я. Стоянов, Л. Димитрова, В. Ковачева, В. Тодоров, Л. Господинова, М. Панайотов

Четвърто издание

“Планините отблизо” продължава линията на своите предшественици, с нови теми и основно преработени статии, отразяващи динамичната среда, в която планинският водач е призван да работи. Изданието изследва елементи от екзистенциалното взаимоотношение Човек-Природа и защитава мястото на професията на планинския водач в България и представите за нея.

Наръчникът увлекателно ни запознава с:

  • историята на професията “планински водач” и състоянието ѝ днес;
  • геология, планинска метеорология и биоразнообразие;
  • съвременна екипировка за планински туризъм;
  • опасностите в планините и алгоритъма за оказване на първа помощ;
  • безопасното придвижване по различни терени в зимни и летни условия и ориентирането в планините;
  • планиране, организиране и провеждане на преход в планината и работа с група.

Авторите – български планински водачи и експерти в различни области с многогодишен опит – разглеждат основни въпроси от интерес за всеки планински водач, планинар и пътешественик, но и въпроси от интерес за студенти по туризъм, лесовъдство и екология. Без да претендират за изчерпателност, те се опитват да направят планините с тяхното невероятно богатство от природа, пейзаж, традиции и култура по-близки и разбираеми за всички, а практикуването на туризъм и приключенски спортове по-безопасно.

03 November 2017