Христо Димитров или възраждането на българския дух

Уникалността на българската народна музика – единствената на планетата Земя; възраждането на интереса към народното творчество и традиции; фолклорът ни като символ на България; хореографското изкуство и големият принос на Шумен в него; вярата; родолюбието; духовното възраждане; възпитанието и заразителността на добрия пример; работата като препитание или като кауза и начин да изявиш най-доброто в себе си, за да си в хармония със своя свят и полезен на обществото; вдъхновението и потребността да вървиш нагоре, колкото и невъзможно да изглежда понякога това – тези и много други теми обедини разговорът с продуцента, хореограф, режисьор и сценарист Христо Димитров – създател и ръководител на първия в България и най-голям в страната и Европа частен професионален фолклорен ансамбъл – Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Гостуването на Христо Димитров в библиотеката е поредното събитие в инициираните от СНЦ „Мисия Култура“ и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура. Срещата с ръководителя на най-известния български фолклорен ансамбъл съвпадна и с удостояването му със званието Почетен гражданин на Шумен за изключителни заслуги в областта на българския фолклор.

Христо Димитров танцува народни танци в различни самодейни състави от десетгодишен. Впоследствие завършва специалността „Хореографска режисура“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Дипломира се в класа на проф. Петър Луканов.

През 2002 г. заедно със сестра си Елена Андерсон създава първия частен професионален фолклорен ансамбъл „Българе“, а сред многобройните успешни спектакли на ансамбъла са „Това е България“, „България през вековете“, „Албена“, „Осмото чудо“ и др.

Освен на ансамбъл „Българе“, Христо Димитров е продуцент и на трио „Уникалните гласове“ и на дамското трио „Сопрано“, а през 2011-та създава Национална импресарска мрежа. Освен това е основател на Фондация „Българе“, чиято задача е да подкрепя, съхранява и популяризира българското фолклорно и културно наследство в България и в чужбина. Основател е и на патриотичното Национално движение „Второ Българско Възраждане“, на Фондация „Вяра без граници“ и на клуб „Библията отговаря“. Председател е на Управителния съвет на Сдружение „Пазители на българщината“, което е учредено по негова идея и с активното му участие.

Организатор е още на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна, на Международния фестивал на необвързаните във Велинград и на Националния събор „Войводска среща“.

Христо Димитров е носител на почетния знак „Златен век“ на Министерството на културата за големия му принос в развитието на българската култура.

02 November 2017