„Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката”

Книга не само за някой от триъгълника „осиновени – осиновители – биологични родители”, а книга за всеки родител, защото достъпно и подробно обяснява какво се случва с бебето по време на бременността, раждането, следващите фази от първите седем години и как родителите неосъзнато и незлонамерено могат да травмират децата си; книга, която може да предпази от грешки, но и да даде пример как допуснатите грешки могат да бъдат простени и как по принцип в живота може да се извърви пътят от обидата и гнева до прошката и благодарността; книга, която умело съчетава професионалните съвети и емоционалните лични истории на осиновени, осиновители и биологични родители. Това са само част от коментарите за книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката” при срещата с автора й – психотерапевта Дора Прангаджийска, която е част от екипа на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” и работи за промяна на обществените нагласи към осиновяването – процес, който приема и за своя лична кауза.

Част от срещата бе и представянето на документалния филм „Триъгълник от любов” на Българската асоциация „Осиновени и осиновители”. Филмът е създаден по проекта на асоциацията „Да не отхвърлим за втори път едно дете” към програма „Вяра в децата и семейството” с подкрепата на Фондация „Лале” и Фондация ОУК и представя лицата на осиновяването и техните житейски истории. За първи път след 60 години тайна на осиновяването пред камерата застават със своите лични истории родители, осиновили деца, осиновени хора и биологични родители.

 Проявата бе организирана от Българска асоциация „Осиновени и осиновители”, Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Шумен и РБ „Стилиян Чилингиров”.

04 October 2017