Древният път на чая / Джеф Фучс

Седем месеца пътешествие с последните хималайски мулетари.
Книгата е част от поредицата “Пътешествия и приключения” на издателство “Вакон“.

Oт Китай през Тибет и Непал до Индия Древният път на чая – един от най-важните търговски пътища в света в продължение на 13 века – винаги е бил загадка за западния свят. Досега…

В компанията на керван от мулета изследователят се потапя в тайните на Древния път и се среща с последните живи мулетари, известни като ладоси, за да чуе техните истории и да съхрани едно наследство, застрашено от изчезване. Славните дни по обвития в загадки маршрут оживяват под майсторското перо на писателя. Сам страстен поклонник на прастарата напитка, Фучс открива забравени или смятани за изчезнали видове чаени дръвчета и опитва някогашните рецепти, приготвени от чаени листенца.

За пръв път виждаме Древния път такъв, какъвто е бил преди столетия: неразривна част от историята на Хималаите. Едно епично пътешествие с омайни чаени ухания, планини, вдъхващи страхопочитание, и спомени за непознати тайни. Авторът ни повежда по следите на една неподозирана Азия в това поразяващо приключение, преплело в себе си мъдрост, воля и жажда за чай.

“Тази книга носи атмосферата на психологически трилър.”
Мейл он Сънди

“Импулсивен и с неутолимо любопитство, Фучс тръгва да търси вдъхновението и открива, че то се спотайва на най-необичайните места – а той обича скритите кътчета, неотъпканите пътеки, хората, които съществуват в периферното зрение на обществото. Вижданията за света на Фучс се променят, когато той се потапя изцяло в различните култури и непознатите местности, а това обогатява изключително много за разбиранията му за живота. Може би най-важното е, че Джеф Фучс знае колко е ценно да задаваш сам своя път.”
Recreation Services Magazine

11 September 2017