Среща с Мая Вапцарова и филма „Епоха”

Вапцаров през призмата на предателската „Епоха на дива жестокост”, в която оцеляваме и до днес, но и през призмата на вярата и смелостта – отправна точка за преодоляването на несгодите на настоящето и за постигането на бъдещето такова, каквото го мечтаем; за мястото и приноса на Вапцаровата поезия в българската литература и за нейното световно признание в контекста на факта, че поетът е преведен на 62 езика в 94 страни – така кинорежисьорът Мая Вапцарова, племенница на Никола Вапцаров, представя големия български поет в документалния си филм „Епоха”. Лентата, реализирана с участието на три поколения випускници на Военноморското училище във Варна, най-възрастните от които са съвипускници на Вапцаров, представя и непознатото досега стихотворение на поета „Безгробна смърт е нашата съдба…”. Освен за представянето на новия си документален филм „Епоха”, Мая Вапцарова гостува в библиотеката и във връзка със 75-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров.

Интересен за шуменци бе и разказът на Мая Вапцарова за невидимите мостове, които я свързват с нашия град – тя е шуменска снаха; като унгарски възпитаник почита Лайош Кошут, а като поет е свързана с лириката на известния шуменски творец Иван Пейчев, който е и приятел на семейството й; най-близката й приятелка е шуменката Бети Леон; баба й Елена Вапцарова е кръстник на шуменската гимназия „Никола Йонков Вапцаров”.

Мая Вапцарова е родена през 1944 г. в Банско. Завършва Академията за театрално изкуство и кинорежисура в Унгария през 1972 г. със специалност „Кинорежисура и драматургия”. Режисьор е на игралните филми „Лъжовни истории” (1977) и „Мярка за неотклонение” (1983). Автор е на повече от 50 документални филма, част от които са посветени на Никола Вапцаров.

 

 

27 June 2017