Приказни песни / Джордж Р. Р. Мартин

Много преди феноменалния успех на “Игра на тронове” списание “Тайм” обяви Джордж Р. Р. Мартин за “американския Толкин” и книгата “Приказни песни” показва защо авторът си е спечелил славата на един от най-добрите разказвачи на нашето време.

“Приказни песни” е антология, която предлага и по-ранни, и по-късни произведения на Мартин, включително разкази и повести, печелили награди като “Хюго”, “Небюла” и “Брам Стокър”, допълнени от увлекателни коментари на прочутия писател. Тя проследява пътя, който Мартин изминава от начинаещ автор на комикси до върховете в класациите на бестселърите. И показва, че независимо дали пише за върколаци и магьосници, за супергерои или космически приключения, Мартин демонстрира еднакво богат и многообразен талант. “Приказни песни” е безценна хроника на един писател на върха на творческата му мощ, както и незабравимо четиво за неговите фенове – стари и нови.
“Доктор Уиърд едва бе изминал половината път до стълбите, когато пукнатината над олтара се разшири и пред него внезапно изскочи нещо огромно и зло, което препречи пътя му. На ръст бе два пъти колкото него, в устата му блестяха няколко реда остри зъби, а очите му наподобяваха червени главички на топлийки, изпълнени със злост. От чудовищната твар се носеше осезаем мирис на мухъл и смърт.”
Из книгата

16 June 2017