Нощ в Библиотеката под наслов „Обичам България”

Над 1200 шуменци посетиха проявите, организирани от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в рамките на инициативата Нощ в Библиотеката, като 548 от тях се възползваха от възможността да подновят годишния си читателски абонамент при специално определените за Нощта преференциални условия.

В рамките на инициативата, организирана за четвърта поредна година, библиотеката предложи на шуменци и гостите на града поредица прояви, посветени, освен на книгата и четенето, и на историята, културата и традициите на България и родния град и обединени от наслова „Обичам България”. Настоящото издание на инициативата библиотеката посвети и на своя 95-годишен юбилей.

По традиция началото на Нощта бе поставено с концертна програма на Духов оркестър „Михаил Биков”, а посетителите имаха възможност да разгледат едни от най-атрактивните изложби, организирани от Шуменската библиотека през годините – фотодокументалната изложба За книгите, библиотеките и хората в тях”, разказваща за еволюцията от скалните рисунки и древните петроглифи до появата на съвременното книгопечатане и за едни от най-значимите библиотеки от древността до наши дни; експозицията „От перото до лаптопа”, проследяваща еволюцията на библиотечната техника; фотографската изложба „Литературни маршрути”, представяща три от седемте маршрута, разработени до момента от библиотеката – по Добри Войников, Илия Блъсков и Васил Друмев; виртуалната изложба „Творците на Шумен”, завладяващо разказваща в поредица от малки импресии за значими шуменци, превърнали правенето на изкуство в мисията на своя живот; изложбата „Българската история в художествено слово и образ”, представяща чрез художествени колажи знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство; фотодокументалната изложба „Шуменци в националноосвободителните борби” и изложбата „Листа от албума”, посветена на шуменския поет и драматург Иван Пейчев.

На гостите на инициативата бяха предложени и пет фензони – „България на шир и длъж”, представяща литературата за природните и историческите забележителности на страната ни; „Български феномени” с литература за известни български ясновидци, гадатели и лечители; „За всяка болка – билка” с литература в областта на народната медицина; „Родът е оцелял, защото се е смял”, представяща хумора и сатирата в българската литература, и „Обичам поезията”. В част от фензоните бяха организирани и тематични четения на живо.

Част от програмата на Нощта бе и забавната хоротека с участието на съставите към НЧ „Асен Златаров” – Детски танцов състав „Венче” и Фолклорна формация „Омая” с ръководител Димитрина Узунова и Група за изворен фолклор „Изворче” с ръководител Миглена Борисова. Публиката имаше възможност да участва и в надиграване и да спечели атрактивни награди в няколко категории.

За обичащите приложните занимания бе организирана благотворителна работилница „Аз Буки” за ръчна декорация с графична техника на тефтери, книгоразделители и картички.

Разкрит бе и благотворителен базар с издания и рекламни материали на библиотеката, както и с артизделия, изработени в организирани от библиотеката работилници и приложни ателиета.

На своите гости библиотеката предложи още кинопанорама на научнопопулярни филми за природните и историческите забележителности на България под наслов „Феноменалната България”, както и традиционните атрактивни обиколки на библиотечните книгохранилища. Сред атракциите в Нощта бе и любопитният кът Ретробиблиотека, пресъздаващ библиотечния интериор от 70-80-те години на миналия век.

Малките шуменчета библиотеката изненада с парти с участието на Вокално-театрална формация „Алдора”, с викторина с награди и прожекция на филма „Тролчетата”. Организирани бяха и забавления с Face Art и оцветяване на рисунки с анимационни герои.

 

01 June 2017