Кулинарен воаяж „Истории в рецепти”

Над 50 почитатели на книгите, четенето и филмовото изкуство, но заедно с това и на гастрономията и кулинарните предизвикателства участваха в организирания от библиотеката конкурс „Истории в рецепти или с какво се хранят литературните и филмовите герои и техните автори”, а специален гост участник в инициативата бе известният кулинарен блогър Йоланта Делибозова. Талантливите гастрономи от ученическа до зряла възраст представиха в разкази, есета и фотографии кулинарни истории и рецепти, вдъхновени от хитови романи и филми, а най-добрите творби отличи жури в състав Пламен Георгиев – главен редактор на в. „Шуменска заря”,  Стефан Стефанов – финалист в телевизионния формат „MasterChef”, и Биляна Васкова – художник по декоративно и приложно изкуство.

Част от церемонията по награждаването на отличените читатели гастрономи бе срещата с автограф с бившия културен министър доц. Петър Стоянович по повод книгата му „Така би сготвила баба ти…” – не просто кулинарна книга, а наръчник за духа и културата на цяла епоха. Освен авторът, изключителните рецепти в изданието и забележителните истории към тях представиха доц. Юрий Проданов и студенти от специалност „Връзки с обществеността” към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Гостите на събитието бяха приятно изненадани с освежаващ летен коктейл и кулинарни демонстрации на рецепти от книгата на Стоянович, подготвени от мастър шеф Стефан Стефанов и възпитаници на ПГОХХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в Шумен.

Отличените участници в конкурса „Истории в рецепти или с какво се хранят литературните и филмовите герои и техните автори”:

Специалната награда се присъжда на кулинарния блогър Люси Ефтимова от Благоевград за участието й с рецепта за еклерова торта от филма „Хари Потър” – наградата е ваучер за туристическо пътуване до лично избрана дестинация.

Награди във възрастова група участници до 14 години

Втора награда се присъжда на Фая Георгиева (7 г.), Джазмина Амр (7 г.) и Кирил Димов (12 г.) – и тримата от Клуб „Светлини сред сенките” към ОДК „Св. Иван Рилски” – Казанлък. Малките участници получават грамоти за участие и по една „Шуменска читанка” за чудесните си есета по темата на конкурса.

Трета награда се присъжда на Християна Дариева (12 г.) и Светлозара Дариева (9 г.) от Шумен за колективното им участие с фотографии и разказ рецепта по разказа „Печена тиква” на Елин Пелин. Наградите са грамоти, ваучери за безплатно посещение на музеите в Шумен до края на календарната година и безплатни читателски карти.

Поощрителни награди за тематични фотографии и рисунки получават децата от Клуб „Фотография” с ръководител Валя Андонова, децата от IIIб клас на НУ „Илия Р. Блъсков” и децата от група „Мечо Пух” на ДГ „Светулка”. Наградите са грамоти и книжки за четене и оцветяване.

Награди във възрастова група участници над 14 години

Втора награда се присъжда на Христина Панджаридис от Париж за художествения й разказа „Ухания до небето”, вдъхновен от романа „Като гореща вода за шоколад”, и на Борислав Володиев (20 г.) от Монтана за есето „Лукчо „яде, моли се и обича“ в „Нашингтон“.

Наградите са грамоти и книги на кулинарна тематика.

С трета награда е отличена Петя Георгиева, преподавател в СУ „Христо Ясенов” – Етрополе. Наградата е грамота и кулинална книга и се присъжда за представеното кулинарно пътешествие по повестта „Българи от старо време” на Любен Каравелов.

Поощрителни награди за художествени текстове по темата на конкурса получават Ангелина Борисова – преподавател в ПГОХХТ „Д-р Асен Златаров” – Шумен; Валерия Голубкова, Девора Милчева и Преслава Николаева – студенти в ШУ „Епископ Константин Преславски”; Дарина Атанасова, Милес Осмонова и Мелек Ърфан – възпитаници на ПГОХХТ „Д-р Асен Златаров” – Шумен. Наградите са грамоти и безплатни читателски карти.

01 June 2017