Среща с Неда Антонова и романа й „Съвършената”

„Животът не е просто инцидент с продължителност 70-80 години и никой от нас не е създаден за еднократна употреба. Време е да приемем разумната възможност, която ни е предоставена – да умираме по-съвършени, отколкото сме се родили, при това хиляди пъти.” Това каза писателката Неда Антонова при срещата си с шуменци по повод необикновените качества на Преподобна Стойна – герой на романа й „Съвършената”.

Стойна Димитрова или Преподобна Стойна е последната българска светица, неканонизирана от Българската православна църква, но увековечена от народната любов и признание още през 20-те години на ХХ в. Притежавала е необикновени качества и умения, заради които е сравнявана със световнопризнати феномени – като Нострадамус е предсказала кога ще умре, като Св. Тереза е владеела левитацията – способността да се издига във въздуха, като великия Волф Месинг умеела да примира – да напуска тялото си и да се връща в предварително обявен ден и час. Но сред световните феномени Стойна Преподобна е единствената, която е умеела да се телепортира, за което има и писмени свидетелства. Тези и други интересни факти, свързани с личността на Стойна Преподобна, както и любопитни моменти от написването на романа, започнало с просветлението за героинята „Тя е богомилка”, разказа Неда Антонова при срещата си с шуменци в библиотеката.

Неда Антонова е писател, драматург и журналист; автор на осемнадесет заглавия, част от които са превеждани на френски, руски, чешки и полски език.

22 May 2017