Признание за библиотеката в деня на професионалния празник

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” е удостоена с колективната Награда на Шумен за 2016 г. в раздел „Дейци на културата” за активното участие и принос на институцията в честването на 100-годишнината от рождението на бележития шуменския поет и драматург Иван Пейчев, както и за цялостния й активен принос в културния живот на града през изминалата година. Дипломът и плакетът за наградата бяха връчени на директора на библиотеката – д-р Росица Добрева, на тържествена сесия на Общинския съвет на 11 май – деня, в който честваме празника на Шумен и професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти.

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще отбележи настоящата година и с номинация за годишната награда на Българската библиотечно-информационна асоциация в категория „Библиотека на годината” за дейността си по мащабната двугодишна транснационална програма с културно-образователен и изследователски характер „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм”.

В деня на професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти гости на библиотеката бяха колеги от област Шумен. Част от празничната програма бе представянето на вербатим спектакъла на ДКТ „Васил Друмев” „Оттука започва България” и на изложбата „Българската история в художествено слово и образ”, която може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до края на месец май. Експозицията е реализирана в 22 въздействащи пана с художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, от произведения на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография и представя знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство. Първата част на изложбата, посветена на Първото българско царство, библиотеката организира през 2016 г. във връзка с честването на 1335-годишнината от създаването на Българската държава. През настоящата година експозицията бе допълнена с втората си част – Второ българско царство, като предстои тя да бъде развита и обогатена, така че да представя българската история в пълнота.

 

12 May 2017