Празници на детската книга и изкуствата за деца

С много забавления и вълнуващи срещи с любими автори и техните книги малките шуменчета ще запомнят Празниците на детската книга и изкуствата за деца, организирани от Детски отдел на библиотеката през месец април.

Началото на тазгодишното издание на празниците постави срещата на шуменските деца с Катя Антонова – автор на детски книги и главен редактор в издателство „Рибка” – малко по размер, както го представят неговите създатели, но голямо по душа издателство на децата и техните родители. Талантливата авторка представи най-новата си книга „Двете кралства” и увлекателно разказа за пътя на книгата – от написването на историята и оформянето на книжното тяло до попадането й в нетърпеливите да я разгърнат ръце.

Част от празничната програма бе и срещата на малките читатели с Петя Александрова – една от най-обичаните съвременни детски писателки, автор на любимите книжки „Чадърче от коприна”, „Смокиново момиче”, „Ламята с белите чорапки”, „Може би съм рибка, мамо?” и на много други. Петя Александрова разказа за вълшебния свят на детските приказки, представи една от своите най-нови приказни творби и заинтригува децата с предизвикателството да измислят заглавието на предстоящата й книга.

В Празниците на детската книга и изкуствата за деца се включиха и възпитаници на СУ „Сава Доброплодни” и децата от Вокално-танцова формация „Алдора” в Шумен, които представиха свои музикални програми, както и първокласниците от III ОУ „Димитър Благоев” – домакини и участници в празничния Маратон на четенето.

Специални гости на традиционните априлски детски празници в библиотеката бяха и възпитаниците на СУ „Панайот Волов”, НУ „Илия Р. Блъсков”, II ОУ „Д-р Петър Берон” и ДГ „Пролетна дъга”.

28 April 2017