Читатели на 2016 г.

За втора поредна година Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” се включи в националната кампания „Читател на годината”, като за първи път отличи с приза по трима читатели във всяка от двете категории – „Възрастни читатели” и „Читатели деца”. Съгласно регламента носителите на приза да са читатели с най-много еднократно заети през 2016 г. книги, в категория „Възрастни читатели” библиотеката отличи на първо, второ и трето място съответно Катерина Владимирова Костова с 283 прочетени заглавия, Дамян Рачев Кичуков (Читател на годината за 2015 г.) с 278 заглавия и Донелия Емилова Динева с 272 заглавия. Най-четящи сред шуменските деца и съответно класирани на първо, второ и трето място в категория „Читатели деца” са Йоана Владимирова Чернева със 168 заглавия, Йоана Цветинова Палазова със 136 заглавия и Божидар Александров Златев със 111 заглавия.

Шестимата носители на приза „Читател на годината 2016” библиотеката награди с безплатна регистрация за 2017 г. и с подаръчен комплект от книги и рекламни материали на институцията.

Като най-четящия за отминаващата година читател на Шуменската библиотека Катерина Костова получава и наградата в националната кампания „Читател на годината” – посещение на Европейския парламент в Брюксел. Националната кампания е организирана от Столична библиотека и евродепутата Мария Габриел с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Победителите в нея, излъчени от регионалните библиотеки в страната, ще бъдат наградени на тържествена церемония в Дома на Европа в София на 21 януари 2017 г., а голямата награда е осигурена от заместник-председателя на групата на Европейската народна партия в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.

Целта на кампанията „Читател на годината”, която Шуменската библиотека  утвърждава като своя традиция, е да увеличи дела на четящите хора и да насърчи интереса към четенето и ученето през целия живот.

23 December 2016