100 години от рождението на Иван Пейчев

„Въплъщение на поезията”; „принц на поезията”; „чародей”; „маг”; „екзотично цвете”; човек с „вродена магнетичност”, с „антично достолепие”, с „непредсказуем чар”, „с осанка на месия” – това са малка част от думите, с които литературоведи, близки и приятели определят родения в Шумен поет и драматург Иван Пейчев. Лаконично обобщение на необикновеността и изключителността като устойчива представата за Иван Пейчев в националната ни културна памет са думите на Недялко Месечков: „Той не приличаше на другите.”

Именно този автентичен образ на Иван Пейчев припомниха проявите, с които Шумен отбеляза 100-годишнината от неговото рождение. Сред тях бе представянето на организираната от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” изложба „Листа от албума”. В четиринайсет пана със снимки, поетични и мемоарни текстове изложбата щрихира житейската и литературната история на Иван Пейчев, а в щрихите, във фрагментите, в отделните листи от албума на неговия живот прозира самобитната духовност на един неповторим човешки и поетичен свят.

В честването на шуменския поет Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” се включи и с издаването и представянето на био-библиографския указател „Иван Пейчев”, представящ произведенията на твореца и литературата за него; преводите на творбите му и публикациите за него на други езици; статиите в периодичните издания, отразяващи носителите на Националната награда за лирика на името на Иван Пейчев, учредена през 2004 г. от Съюза на българските писатели и Община Шумен. Библиографското издание, популяризиращо личността и творчеството на Иван Пейчев, е предназначено както за литературоведи и изследователи, така и за всички ценители на художественото слово на поета.

Посветено на 100-годишнината на Иван Пейчев е и издаването на сборниците „Лирика” и „Психография и критика”, представящи едни от най-силните стихотворения на поета и изследвания върху неговото творчество. В организираната в библиотеката Вечер „Да си спомним за Иван Пейчев” луксозното издание, с приложен към него диск с изпълнения на известни български актьори, представи неговият отговорен редактор – проф. Добрин Добрев. Паметта на шуменския поет с отчетлива диря в българската литература и културен живот бе почетена и с въздействащ поетичен рецитал по негови стихове, изпълнени от възпитаници на Средно училище „Йоан Екзарх Български” в Шумен.

На поета на страданието, продължил линията, тръгваща от Пенчо Славейков, Дебелянов и Яворов, и докосващ и съвременните поколения; на човека Иван Пейчев, чиито единствен страх винаги е бил да не загуби моралната си същност и с чието име днес можем да запълним съществуващата празнина на себеуважение и историческа памет, бе посветена и Националната конференция „Непосилната лекота на свободата. 100 години от рождението на Иван Пейчев”, организирана от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. В проведения в библиотеката форум участваха учени и изследователи на творчеството на поета от цялата страна.

Част от програмата на тържествата, свързани със 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев, бе и състоялата се в библиотеката премиера на стихосбирката на Илина Желязкова „Босоногият принц”, представена от редактора на изданието Антонин Горчев и от поетесата Роза Боянова. Дебютната книга на младата шуменска поетеса е издадена с част от паричната стойност на Националната награда за лирика „Иван Пейчев”, дарена от шестия й носител – Борислав Геронтиев.

В почит към паметта на поета и като признание за значимостта му за шуменци в парковото пространство пред библиотеката бе открит паметник с барелеф на Иван Пейчев. Изработеният от стомана и бронз паметник – дело на арх. Валерий Колев и художника Валерий Желязков, е единственият паметник на поета в страната.

Проявите, с които Шумен отбеляза 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев, организираха Община Шумен, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” и Дружеството на писателите в града.

12 December 2016