Литература на несъгласието и съвременност – 80 години от рождението на Вацлав Хавел

 С представяне на фотодокументалната изложба „Вацлав Хавел. Политика и съвест”, на театралната постановка „Аудиенция” и на документалния филм „Животът според Вацлав Хавел” Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” отбеляза 80-годишнината от рождението на чешкия президент, интелектуалец и драматург Вацлав Хавел – лидер на опозицията в Чехословакия, символ на Нежната революция и на прехода от комунизъм към демокрация; знаково име в чешкото и европейското дисидентство. Проявите са инициирани в рамките на проекта „Литература на несъгласието и съвременност”, защитен пред Общински фонд „Култура”, и съвместяват честването и на традиционните Чешки дни в Шумен.

Изложбата „Вацлав Хавел. Политика и съвест” откриха заместник-посланикът на Чешката република в България Ярослав Камас и директорът на Чешкия център в София Катерина Хортаева. Концепцията на изложбата, предоставена от Чешкия център и организирана със съдействието на библиотека „Вацлав Хавел” в Прага и на Института за изследване на тоталитарните режими и на Министерството на външните работи на Чешката република, е да представи актуалността на Хавеловите идеи и днес. Най-добре тази концепция изразява кураторът на изложбата Ян Хрон, който казва: „Често поглеждаме към Хавел като към безопасна част от миналото. Само че много от това, което е написал или казал, провокира и днес, a за някой може да се окаже и политически взривоопасен материал.” Документалната част на изложбата представя Хавел чрез неговите книги и политически есета, чрез речите му от периода 1990 – 2008 г. и други общодостъпни текстове. Снимките в експозицията са дело на известни чешки фотографи, съпътствали чешкия президент в културния и политическия му живот. Изложбата може да бъде разгледана в библиотеката до 4 декември.

С ефектни импровизации и преходи към българската действителност от времето на социализма театралната постановка „Аудиенция” по едноименната пиеса на Вацлав Хавел представиха актьорите Филип Трифонов и Николай Гундеров.

Пак в рамките на проекта „Литература на несъгласието и съвременност” и със съдействието на Чешкия център в София библиотеката представи и документалния филм „Животът според Вацлав Хавел”. Седемдесетминутната продукция на режисьорката Андреа Седлачкова е първата документална лента за известния политик и интелектуалец, а голямото й достойнство е, че показва живота на Хавел изключително достоверно, в цялата му пъстрота – живот на интелектуалец и политик бунтар, почитател на жените, на ъндърграунд културата и рока. Филмът може да бъде гледан в библиотеката и на 21 и 22 ноември, от 15.00 ч.

 

21 November 2016