Изложба „Пътят на българските градинари в Унгария”

В единадесет фотодокументални пана изложбата разказва за заселването на българските градинари гурбетчии в Унгария, за техниката, която са използвали, и сортовете зеленчуци, които са отглеждали, за земеделските им пазари и не на последно място – за изградените от тях културни средища и за приноса им в утвърждаването през вековете на връзката между българския и унгарския народ.

 

Изложбата е организирана по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария и в рамките на трансграничен проект за културен маршрут със същото име, по който си партнират будапещенският Изследователски институт на българите в Унгария, Регионалните исторически музеи във Велико Търново и Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” и Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец. Автор на изложбата, организирана с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария и Българското малцинствено самоуправление в Сигетсентмиклош, е Моника Тютюнкова – директор на Изследователския институт на българите в Унгария.

 

Пред шуменци изложбата представиха Моника Тютюнкова и доц. д-р Венета Янкова от Шуменския университет. Изложбата е експонирана в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” до 7 октомври.

15 September 2016