Случайности, съвпадения и щастливи открития в историята / Грегорио Довал

Най-нечуваните случайности, най-невероятните съвпадения, най-изненадващите изобретения и открития.
Книга от поредицата “Historia incognita“.

Ще бъдете изумени от изобилстващите в историята случайности, от неволните открития, от всички щастливи попадения и обрати, в които се намесва късметът, от най-невероятните съвпадения, довели до неочаквани последствия…
Научете за случайното откриване на захарина и за предсказанията, свързани с потъването на кораба “Титаник“. Запознайте се с литературни произведения, предрекли катастрофи, корабокрушения, и дори с картини, чрез които стават известни случаи на канибализъм.
Тази книга съдържа любопитни анекдоти, шокиращи теории, необясними събития и невероятни подробности, които ще накарат читателя да остане без думи. Той ще надникне в кухнята на официалната история, разказана с чувство за хумор.
Знаете ли, че:

  • петнадесет години преди стъпването на човека на Луната, един писател научен фантаст, го предрича със следното изречение в свой роман: “Първият космически кораб кацна на Луната… и от него слезе майор Армстронг”?
  • писателят Марк Твенсе появява на бял свят с Халеевата комета и както самият той обичал да казва, го напуска заедно с нея?
  • през живота си американският горски пазач – Рой Съливан, е поразяван седем пъти от мълнии, без да претърпи кой знае какви поражения, а накрая… се самоубива, депресиран от смъртта на жена си?
  • през месец май 1863 г. близо до река Мисисипи се осъществява единственият случай на “изкуствено оплождане с куршум”?

Грегорио Довал завършва журналистика. Следва психология, социология и философия. Повече от двадесет и пет години съчетава дейността си като сценарист, автор и режисьор на телевизионни програми и издател със заниманията си като писател. Автор е на книгите “Кратка история на Дивия запад”, “Кратка история на американските индианци”, “Кратка история на каубоите”, “Кратка история на завладяването на Запада” и “Кратка история на хилядолетен Китай”.

29 August 2016