Фотографска изложба „Националните паркове на САЩ”

До 28 юни в Изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува фотографската изложба „Националните паркове на САЩ”, подготвена от Посолството на САЩ в България по повод 100-годишнината от създаването на американската Служба за националните паркове.

В 26 фото пана изложбата представя някои от най-известните национални природни паркове на САЩ, включително първия от тях – Йелоустоун. Обособен през 1872 г. върху площ от 2 милиона акра, той е и най-големият в САЩ, а също и първата в света защитена природна територия. През годините много природни забележителности и исторически места в САЩ получават статут на защитена територия и днес системата на националните паркове на страната включва 398 парка, обхващащи 3.6% от площта на страната или повече от 34 милиона хектара, запазени непокътнати за идните поколения.

Изложбата е съпътствана и от документална част, която представя американския пътешественик, писател и основоположник на природозащитното движение в САЩ Джон Мюър, както и основните  моменти от историята на създаването на националната паркова система на страната.

02 June 2016