Сивия вълк. Бягството на Адолф Хитлер / Саймън Дънстън, Джерард Уилямс

Адолф Хитлер не се е самоубил в берлинския си бункер на 30 април 1945 г., а е избягал в Аржентина. В тази далечна южноамериканска държава той се установява в едно селце в подножието на Андите и там умира чак на 13 февруари 1962 г. Неговата спътница в живота Ева Браун го напуска през 1953 г., но преди това му ражда две дъщери.

Това сензационно твърдение е на британския журналист Джерард Уилямс и на военния историк Саймън Дънстън в книгата им “Сивият вълк. Бягството на Адолф Хитлер”. В продължение на пет години те предприемат пътувания на три континента, проучват стотици исторически документи и събират личните свидетелства на много от участниците в осъществяването на това невероятно трудно бягство, продължило 53 дни.
Авторите на книгата цитират експерти, според които в бункера на Фюрера навремето са били екзекутирани негов двойник и двойничка на Ева Браун и след това труповете им са били изгорени. Откритата там част от череп, с която руснаците разполагат и досега, не е на Хитлер, защото е женски. Той не е и на жена му, защото в него има дупка от куршум, а за Ева Браун се твърди, че се е самоубила с цианид.

Според авторите, ЦРУ и ФБР са знаели за бягството, но са го запазили в тайна, като в замяна са получили достъп до ракетните и атомните технологии на Третия райх, както и до плячкосани от нацистите безценни произведения на изкуството.

За авторите

Саймън Дънстън е автор, режисьор и фотограф. Написал е повече от петдесет книги, посветени на Втората световна война и тази във Виетнам. Също така е сценарист и режисьор на многобройни документални филми за Хистъри Ченъл.

Джерард Уилямс е известен журналист, в продължение на повече от трийсет години работи за Би Би Си, Скай Нюз и Ройтерс. От мястото на събитието отразява разпадането на Съветския съюз, кланетата в Руанда, войните в Персийския залив, войните в бивша Югославия, американската окупация в Ирак и други горещи точки на света.

30 May 2016