V Студентски краеведски четения

За четвърти пореден път Регионална библиотека бе съорганизатор и домакин на традиционните Студентски краеведски четения, проведени съвместно със Студентското краеведско дружество към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Презентациите, разпределени в три секции – „Етнолингвистичната ситуация в Мизия”, „Западните български говори” и „Ономастика”, са ценен принос в краеведските проучвания на различни области на България и на региони извън границите на страната ни, но населени с българско население.

Журито, съставено от специалисти от отдел „Краезнание” на библиотеката и председателствано от гл. ас. Красимира Колева, отличи Диана Славчева – първа награда за презентацията „Езиковата ситуация във Вършец, област Монтана”; Светлин Великов – втора награда за изследването „Западните покрайнини – периферия на българския езиков континуум (Босилеградския говор)” и Юлия Страхилова и Елнар Солак – трета награда съответно за презентациите „Езикът на народните обичаи в Смядово” и „Родови и фамилни имена, прозвища и прякори на турското население в с. Глоджево, община Ветово, Русенско”.

 

11 June 2012