Литературни пътеки – места на паметта

С представянето на литературен пътеводител „Места на паметта”, триезично издание /на български, английски и турски/ по творчеството на българския писател Чудомир, изложба репродукции по негови рисунки и фотоизложба „Турция. Хора и улици” на доц. Пламен Шуликов от Шуменския университет, приключи реализирането на проектната програма „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм”, защитена от шуменската библиотека по програма „Публики” на Национален фонд „Култура”. Тя бе осъществена през изминалата 2015 г. като литературна експедиция по художественото наследство на Чудомир, създадено по време на пътуването му в Турция през 1932 г. Инициативата е посветена на 125-годишнината от неговото рождение и цели да популяризира една по-малко известна част от творческата му биография.
Артистичен акцент на вечерта бяха театрално-сценични прочити на Чудомирови разкази с участието на Георги Атанасов – актьор в Общински театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък. Събитието бе допълнено с доклад върху художествените картини на Чудомир, изнесен от Деница Рахнева – уредник в Литературно-художествен музей „Чудомир”.
Партньори в проекта бяха ШУ „Епископ Константин Преславски”, Литературно-художествен музей „Чудомир” и Фондация „Чудомир” – гр. Казанлък, със съдействието на проф. д-р Хюсеин Мевсим, преподавател в Анкарския университет. Литературното пътуване се осъществи и с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД – Шумен.

 

19 May 2016