В очакване

На 27 септември, от 17:30 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ви кани на среща разговор с писателката Людмила Филипова – представител на най-младата генерация български писатели, но вече с утвърдено име в съвременната българска белетристика. Автор е на романите „Анатомия на илюзиите”, „Червено злато”, „Стъклени съдби”, „Мастиленият лабиринт”, „Десетият елемент”, „Антихтонът на Данте”, „Аномалия”, „Печатна грешка”. Оценката за творбите й не е еднозначна – едни ги определят като скандални, други – като мистични, трети – като реалистични. Безспорен обаче е фактът, че всички те са завладяващи четива, а разковничето за това разкрива самата авторка: „Вдъхновявам се от живота, от всичко случващо се около мен, в което търся теми и вдъхновение. Някои истории покълват като семена, пускат дебели корени и не ме оставят, докато не изградя ствола и дървото, които да хранят. Пиша по темите, които ме вълнуват лично, които ме разтърсват, за които аз искам да прочета роман. Опитвам се да видя и изживея всичко, за което пиша, да усетя всеки герой, за да не го нарисувам фалшив в думите.
Ще ви призная, че често ме питат колко е голям екипът, който създава книгите ми. Вероятно заради вида ми с цвят на блондинка. Работя абсолютно сама, както се предполага да прави един писател, който рисува в думи живеещото в него.
Обикновено едновременно разработвам по няколко паралелни истории, избирам някоя и я приземявам в детайлите от разследванията си по нея.”
Срещата с Людмила Филипова е съпроводителна проява на Националната конференция с международно участие „За книгите, библиотеките и хората в тях”, която библиотеката организира по повод своята 90-годишнина.

26 September 2012