Дарбата да прощаваш / Оливие Клер

Българският читател познава дон Мигел Руис, нагуал от рода на Рицаря на Орела, който споделя с нас мъдростта на древните учения на толтеките – през 2001 г. ИК “Кибеа” публикува световния бестселър “Четирите споразумения“, а после и “Умението да обичаш” (2005), “Гласът на знанието” (2006), “Петото споразумение” (2010), “Още за Четирите Споразумения” (2012).
През 1999 г. авторът на “Дарбата да прощаваш” – Оливие Клер, с група французи и швейцарци заминава за Теотиуакан в Мексико на едноседмичен курс при Дон Мигел Руис. Напътстван от прочутия нагуал, Оливие Клер има изключително изживяване, което преобразява съзнанието. И същевременно получава безценен подарък – един колкото прост, толкова и мощно въздействащ инструмент: “Дарбата да прощаваш”.
Запленен от преживяното, той описва уникалния толтекски метод, който може да помогне на всеки да намери утеха, прошка и любов. Като допълнение Оливие Клер предлага две от четирите толтекски споразумения в обратен вариант, които самият той практикува от десет години: “Приемай всичко лично и Прави множество предположения.”
Те са предназначени за всички, които искат да се усъвършенстват, прилагайки второто и третото толтекско споразумение.

Оливие Клер, роден през 1961 година в Женева, от ранни години се пристрастява към философията, интересува се от способностите на мозъка и съзнанието. На 21-годишна възраст пише първата си книга за осъзнатото сънуване (“Изживей сънищата си”, 1984). Следващата му книга разглежда състоянията на разширено съзнание (“Вътрешният океан”, 1985).
В продължение на 28 години като писател, лектор и преводач Оливие Клер се среща с много личности, чиито творби превежда или усвоява тяхното учение – сред тях са дон Мигел Руис (толтекска мъдрост), Маршал Розенбърг (ненасилствена комуникация), Патриша Гарфилд (осъзнати съновидения), Шарл Ройзман (социална терапия) и доктор Станислав Гроф (трансперсонална психология).
В книгите си той илюстрира потенциала и обхвата на мисленето в различни области като медицината (Медицина, религия и страх: скритото влияние на вярванията) или насилието (Тигърът и паякът: двете лица на насилието).
Последните му книги Жабата, която не знаеше, че е сварена, и други житейски уроци (преведена на 9 езика) и Дори когато се връща, реката пак върви напред: девет истории за победа над житейските бури съдържат множество метафори и алегории – зрънца дълбок смисъл, които можем да засеем в своя живот или в своите проекти. Метафорите на Клер днес се използват и в света на бизнеса.

05 January 2016