Нов проект към Национален фонд „Култура”

„Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм” е наименованието на нов проект, който Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” защити по програма „Публики” на Национален фонд „Култура”. Проектната идея предвижда осъществяване на интердисциплинарна транснационална програма с културно-образователен и изследователски характер, която ще предложи една станала атрактивна през последните години библиотечна практика – разработване и представяне на литературни пътувания. Те ще бъдат осъществени по художественото наследство на българския писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир, създадено по време и след пътуването му в Турция през 1932 г. Инициативата е свързана с отбелязването на 125-годишнината от неговото рождение и цели да популяризира една по-малко известна част от творческата му биография.
Предвижда се изработване на виртуална изложба „Пътуване без граници и бариери” и брошура гид (на български, английски и турски език) „Пътеводител на литературния пътешественик” с идентично съдържание. Те ще предоставят възможност за виртуални и реални пътешествия на места, посетени и описани от Чудомир в Истанбул, Мудания, Бурса и Одрин.
Програмата предвижда и заключителен семинар на тема „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм” с участници от сферите на образованието, туризма и бизнеса.
Партньори в осъществяването на проекта са Фондация „Чудомир”, Литературно-художествен музей „Чудомир” в Казанлък, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, със съдействието на проф. д-р Хюсеин Мевсим – преподавател по български език и литература в Анкарския университет.

13 July 2015