ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА

Проф. Румяна Йовева, преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски” представи в Регионална библиотека превода на романа на Ханс Фалада „Всеки умира сам”, отпечатан от издателство „Летера”. Преводът е дело на Ана Димова, известен германист, преподавател и почетен професор на Шуменския университет, член на различни престижни международни организиции, носител на австрийската награда за превод на художествена литература през 1997 г.
Ханс Фалада (псевдоним на Рудолф Дицен) е един от най-значимите немски писатели от първата половина на ХХ век. Автор е на десетки романи, сред които преведеният на много езици „Човече, ами сега?”, който го прави световноизвестен. Най-значимата му творба е романът му „Всеки умира сам“, издаден 60 години след смъртта на автора в нецензурираната си версия в Англия и Америка и превърнал се в литературна сензация.
Романът, написан по действителен случай, запазен в архивите на Гестапо, разказва за всекидневния живот на обикновените хора в годините на нацисткия „Трети райх”, за трагичната им и мълчалива съпротива срещу режима на Хитлер.

09 April 2015