Фестивал на съвременното китайско кино – Онази планина, онзи човек, онова куче

plakat

Онази планина, онзи човек, онова куче

реж. Хуо Дзиенци, 1999г.

в главните роли: Йе Лиу, Тън Жудзюн

драма, 93 мин.

Филмът е адаптация на едноименния разказ на Пън Дзиенмин, създаден по истинска история, случила се в началото на осемдесетте години на ХХ век, някъде из планините на китайската провинция Хунан. Преведен на английски и повече известен като „Пощальони в планините”, той повежда зрителите на две пътешествия едновременно. Първото е един нелек пощенски маршрут, който преминава през зашеметяващо красивите пейзажи на земеделски, провинциален Китай.

И докато съзерцаваме неподозираната природна хубост на отдалечената от обективи и перспективи провинция Хунан, двама души, почти непознати, баща и син, ни повеждат рамо до рамо през тяхната обикновена и така необикновена история. Отправяме се на една рутинна пощенска обиколка по планинските села. 3 дни. 2 нощи. 112 км. Премеждието е първо за сина, последно за бащата и решаващо за двамата. Убедителните изпълнения на утвърдения Тън Жудзюн и изгряващия Йе Лиу са дотолкова искрени, че успяват да излъжат и най-закоравялото зрителско око, безмилостно калибриращо атьорската игра. Но тук такава сякаш няма; изплуваме от планинско-зеленото и от сумрака на кинозалата, убедени, че пред очите ни плахо, но решително са се заобичали баща и син. Неизбежно се замисляме за перипетиите, пропуските и моментите на озарение, с които е осеян нашият собствен маршрут. За неизпратените, ненаписаните, непомислените писма. За неизказаната обич.

Филмът се отличава също така с майсторската операторска работа на Джао Лей, чиито живи картини вдъхновяват зрителя за реални пътешествия из глъбините на Китай; веднъж осъществени, те се превръщат в неизличими, съдбовни преживявания. Също като филма на Хуо Дзиенци. Визуалните щрихи се допълват от нежната музика, в която се преплитат традиционни мелодии, фолклорни напеви на различни малцинства, популярни песни от радиото и … въздишки. Последните, принос на публиката.

Награди и номинации:

■ Награда за най-добра адаптация и най-добра мъжка роля, Китайски филмови награди „Златен петел”, 1999 г.

■  Награда за най-добър филм на годината Индийски международен филмов фестивал „Златен паун”, 1999 г.

■  Награда „Гласът на публиката”, Монреалски световен филмов фестивал, 1999г.

 

Препратка към рекламното видео: ">

19 March 2015