Фестивал на съвременното китайско кино – Къкъсили

plakat

Къкъсили

реж. Лу Чуан, 2004 г.

в главните роли: Дуобудзие, Ци Лян

драма/трилър, 85 мин.

Къкъсили е най-слабонаселеният регион в Китай, разположен в северозападната част на Цинхай-Тибетското плато. Известен е и с това, че през 1985 г. повече от милион тибетски антилопи Чиру биват масово избити от бракониери, и то по време на размножителния им период. Животните са от изключително рядък вид, с много ценна и скъпа кожа.

Заснет в полудокументален стил, филмът разказва историята на група тибетци, които доброволно решават да защитават местността от набезите на бракониерите. Драматичните събития се развиват на фона на необятни и сурови високопланински пейзажи, заснети по блестящ начин. Разказът във филма се води от Га Ю – журналист от Пекин, пристигнал на това безплодно, ледено и негостоприемно място в лагера на доброволците, за да разкрие истината за изчезването на няколко души от патрула.  Ръководителят на доброволците – Жъ Тай, се съгласява да го изведе заедно с патрула с надеждата, че тяхната история може да стане достояние на правителството и да бъдат взети мерки за защита на животните. Жъ Тай е решен да открие стрелеца, отговорен за смъртта на антилопите и на другарите му. Неговата решителност постепенно се превръща в смъртоносна фикс-идея.

След представянето му на голям екран „Къкъсили“, създаден по истински случай, привлича широкото обществено внимание и в резултат китайското правителство започва кампания за защита на тибетските антилопи и обявява Къкъсили за национален природен резерват.

Интересно е да се отбележи, че целият актьорски състав, с изключение на двамата главни герои, е формиран от непрофесионални актьори.

„Къкъсили“ е изключително силен и суров филм, който запленява с красотата си, шокира с варварската и студена действителност и остава да витае дълго в съзнанието.

Награди и номинации:

  • Награда за най-добър китайски филм на 2004 година
  • Специална награда на журито от токийския филмов фестивал
  • Награда „Златен кон“ в Тайпе
  • Награда „Особено мнение“ от берлинския фест

Препратка към рекламното видео:">

18 March 2015