Фестивал на съвременното китайско кино – Изглежда красиво

plakat

Изглежда красиво

реж. Джан Юен, 2006 г.

в главните роли: Дун Боуън, Жуей Джао

комедия/драма, 92 мин.

 подходящ за деца

 Надникваме през вратите на пекински пансион, където главният герой – четиригодишният Фан Цянцян, споделя живота си с още 40-тина малчугани. Поставен насила в границите на един свят, изцяло подвластен на подчинението и послушанието, Цянцян се чувства изолиран и объркан. Изявен индивидуалист и непоправим пакостник, той ежедневно среща трудности със строгата и подредена училищна система, която се крепи върху пламенната надпревара за малки червени цветя в зависимост от заслугите: обличане, ядене, пеене на песни, рецитиране на стихове и дори посещаване на тоалетната. Добрите навици и послушанието биват награждавани, а нашият малък противник на реда логично се озовава в сблъсък с „чудовището” – г-жа Ли.

Режисьорът Джан Юен демонстрира забележителна работа с малките актьори като се справя с почти невъзможната задача да заснеме истински и неподправени кадри с деца.

Филмът е поднесен по изключително лек и закачлив начин, но всъщност е едно своеобразно сериозно изследване на конфликта между ярката индивидуалност и обществото.

Награди и номинации:

  • Награда на Международната асоциация за творческо кино (CICAE) от Берлинале, 2006 г.
  • Награда на Шанхайските филмови критици за успешен филм, 2006 г.
  • Номиниран за наградата на журито, Филмов фестивал Сънданс 2006 г.

Препратка към рекламното видео: ">

17 March 2015